image
 

Portfolio - Poczekalnia – włoska uliczka

Oryginalny, łamiący schematy, wykraczający poza stereotypowe rozwiązania projekt poczekalni w przychodni lekarskiej, zaaranżowanej na wzór starej włoskiej uliczki. W projekcie wnętrza zastosowano rozwiązania imitujące elementy miejskiej architektury:
- wykończenie ścian w postaci ceglanej elewacji starych kamieniczek
- atrapy okien i balkonów z charakterystycznymi dla południa Europy drewnianymi okiennicami
- dekoracyjne zadaszenie nad drzwiami wejściowymi, faktycznie prowadzącymi do gabinetów lekarskich
- stylowe oświetlenie w postaci ulicznych latarenek.
Przebywając w tej przychodni i oczekując na wizytę lekarską odnosi się wrażenie „bycia na zewnątrz”, dodatkowo potęgowane poprzez sposób wykończenia sufitu jako rozgwieżdżonego nieba. Tak zaaranżowana przestrzeń daje odczucie przemierzania starej uliczki, przywodzącej na myśl ciepły klimat miasteczek południowej Europy. Dużo tu kolorowych kwiatów i klimatycznych dodatków dekoracyjnych, a całość utrzymana w śródziemnomorskich żółcieniach, bieli, odcieniach niebieskiego i turkusu. Można więc liczyć na to, iż czas oczekiwania na wizytę lekarską w tak zaprojektowanym wnętrzu będzie jedynie czystą przyjemnością.

« Powrót do portfolio
picture picture picture picture picture picture picture